Het is de droom van veel mensen; een eigen horecazaak starten. Maar hoe doe je dat? Waar moet je allemaal aan denken? Om jou een eind op weg te helpen, zullen we in dit artikel proberen alles zo simpel mogelijk te beschrijven in een 12-stappenplan. Na het lezen van dit artikel, weten we zeker dat jouw eigen horecazaak een stap dichterbij is gekomen. Indusigns ontwerpt, maakt en installeert al jaren uniek horeca interieur. Mocht je na het lezen van dit artikel besluiten om een eigen horecabedrijf te beginnen, dan denken we graag met je mee over het interieur!
1. Je horecazaak inschrijven bij het KVK
Een van de eerste zaken die je moet regelen als beginnend (horeca)ondernemer, is de inschrijving bij het KVK. Let op: Dit kan alleen als er een huur- of koopcontract van het horecapand overlegd kan worden. Het KVK zal al jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst.
2. Hoe zit het met het bestemmingsplan?
Uiteraard is het van groot belang dat je goed checkt of je horeca mag beginnen op de door jou gewenste locatie. Mocht dit nou niet zo zijn, dan kan er een aanvraag worden ingediend. Houd er rekening mee dat deze aanvraag lang kan duren.
3. Vraag een horeca exploitatievergunning aan
Wanneer jouw gasten eten en drinken in jouw horecazaak, dan is een zogenaamde horeca exploitatievergunning nodig. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente. Soms is er geen vergunning nodig, maar dit verschilt per gemeente. Neem contact op met jouw eigen gemeente voor meer informatie.
4. Vraag een drank- en horecavergunning aan
Jaja, weer een vergunning! Het houdt niet op. Maar deze is ook erg belangrijk! Je mag hem aanvragen vanaf 21 jaar en er moeten altijd 2 personen op staan, die allemaal een Verklaring kennis en inzicht Sociale Hygiëne kunnen overleggen. Daarnaast moeten ze ook daadwerkelijk aanwezig zijn op de zaak.
5. Zorg voor voldoende brandveiligheid
Brandveiligheid is van groot belang in iedere horecazaak en is ook bij wet vastgelegd voor bedrijven die een drank- en horecavergunning nodig zijn. Het is belangrijk dat de nodige maatregelen worden getroffen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van brandvertragende materialen.
6. Bent u een omgevingsvergunning nodig?
Voor het bouwen, verbouwen en renoveren van een pand is meestal een omgevingsvergunning nodig. Ben je daarnaast ook van plan om de boel te slopen? Dan is ook een sloopvergunning vereist. Wil je reclame op of aan het pand? Ook dan is een omgevingsvergunning meestal verplicht.
7. Het houdt niet op.. Ben je nog meer vergunningen nodig?
Geloof het of niet, maar het kan zo zijn dat je nog meer vergunningen nodig bent. Denk bijvoorbeeld aan een terrasvergunning, of een vergunning voor het plaatsen van gokkasten in jouw zaak. Zoals je leest, komt er nog heel wat kijken bij het openen van jouw zaak.
8. Schrijf je in in het register van het NVWA
Als je zelf eten gaat bereiden en verkopen, dan is het uiteraard van belang dat dit op een goede en veilige manier gebeurd. Het NVWA houdt hier toezicht op. Het is daarom verplicht om je in te schrijven in hun register.
9. Zorg voor een goede hygiëne
Een hele logische regel voor iedere horecahouder; zorg voor een goede hygiëne. Bij het bereiden van eten en drinken moet worden gewerkt volgens de HACCP. Dit is een soort veiligheidssysteem, dat voorkomt dat er onveilige situaties ontstaan.
10. Neem je personeel in dienst?
Kun je het runnen van jouw zaak niet alleen aan en ben je personeel nodig? Dan is een horeca RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie) verplicht. Verkoop je sterke drank? Dan moet je personeel minimaal 16 jaar oud zijn. In de zaak moet altijd een leidinggevend aanwezig zijn van minimaal 21 jaar oud.
11. Check de toegestane openingstijden
Ben je goed op de hoogte van de geldende openings- en sluitingstijden? Deze tijden verschillen namelijk per gemeente. In de meeste steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, gelden beperkte openingstijden. In Groningen kun je feesten tot je niet meer kunt.
12. Houd je aan de regels!
Het is van groot belang dat je je aan de regels houdt! Zo heb je bijvoorbeeld ook nog te maken met milieuregels en met regels omtrent het gebruik van muziek. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog het rookverbod en de wet BIBOP, die de integriteit van uw horecazaak en betrokken personen checkt.