Waar ben je naar op zoek?

Categoriën
Ruimte

Het verhaal van Indusigns

Over twee broers die hun krachten hebben gebundeld.

De start van Indusigns

Medio 2013 besloten de broers Chiel (1987) en Gijs (1985) hun krachten te bundelen en samen iets op te starten. Chiel kwam op dat moment net terug van een wereldreis naar Nieuw Zeeland en was even daarvoor afgestudeerd als bouwkundige aan de Hanze Hogeschool van Groningen. Gijs studeerde een jaar eerder af als socioloog / criminoloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen en dacht na over de volgende stap in zijn leven. Al jarenlang was het voor beiden een droom om zelf een business op te zetten en die unieke kans diende zich nu aan. Chiel was van nature een creatieve en handige duizendpoot en Gijs had veel affiniteit met social media en marketing. Zodoende besloten ze dat Chiel zou gaan ontwerpen en maken en Gijs het in de markt zou gaan zetten. Zo ontstond het idee voor de start van Indusigns.

Chiel Bodt Indusigns
Gijs Bodt Indusigns
Gijs Bodt Indusigns

“Upcycling is het omtoveren van een oud, onbruikbaar product of materiaal tot iets met een andere functie, waardoor de waarde omhoog gaat.”

Indusigns – Sinds 2013

Na wat brainstormen, besloten Chiel en Gijs via marktplaats op zoek te gaan naar oude olievaten. Ze hadden er wat zien staan op een markt in Deventer en Gijs wees Chiel op het feit, dat je hiervan veel verschillende dingen zou kunnen maken. Chiel was enthousiast over het idee, vooral omdat het naast origineel en industrieel, ook nog eens milieubewust was. Met de Toyota Starlet van Gijs, werden de eerste olievaten stuk voor stuk op verschillende plekken opgehaald. Vervolgens werden de vaten schoongemaakt en maakte Chiel er diverse producten voor het interieur van. Denk hierbij aan hanglampen, fauteuils en tafels. Gijs zorgde dat alles uitgebreid werd getoond op social media en het aantal enthousiaste volgers groeide met de dag. Na twee weken werd de eerste hanglamp verkocht aan iemand in de randstand, die ze allebei niet kenden. Dat gaf ze enorm veel energie en motivatie, om verder te gaan met het hergebruiken van olievaten.

De verkoop begon steeds beter te lopen en Indusigns was toe aan een eigen onderkomen, zodat de werkzaamheden konden worden uitgebreid. Chiel werkte al een tijdje voor een meubelmaker in Garmerwolde, onder de rook van Groningen. Hier was nog een kleine ruimte beschikbaar en zo ontstond de eerste werkplaats. Naast afgedankte olievaten, besloten ze om ook andere oude materialen een duurzaam tweede leven te geven. Dit principe staat ook wel bekend als ‘upcycling’ en in die tijd was Indusigns één van de grootste partijen in Nederland op dat gebied. Op sociale media groeide het aantal volgers gestaag en het werk van Indusigns raakte steeds breder bekend. Dat kwam ook omdat de broers besloten om zichzelf veel te laten zien op creatieve markten en beurzen. Het bedrijf groeide en groeide en het was toe aan de volgende stap!

Team Indusigns
Chiel Bodt Indusigns
Chiel Bodt Indusigns

Indusigns in de beginjaren

Oude materialen een tweede leven geven.

De volgende stappen van Indusigns

Zoals gezegd begon Indusigns flink te groeien en eigenlijk was een nieuwe werkplaats geen overbodige luxe. Chiel besloot in 2014 richting Zwolle te verhuizen en dat was een mooie kans, om een nieuwe werkplek te zoeken. Na een uitgebreide zoektocht, kwamen ze uit bij de Creatieve Coöperatie (onderdeel van het CIBAP). Daar was een atelier beschikbaar in de werkplaats. Een ideale plek, omdat alle benodigde machines voorhanden waren. In Zwolle is Indusigns wederom flink gegroeid en de opdrachten kwamen inmiddels uit het hele land. Het product assortiment groeide en inmiddels begonnen ook de eerste maatwerk klusjes binnen te komen. Gijs zorgde er ondertussen voor, dat alle afgeronde opdrachten uitgebreid aan bod kwamen op sociale media. Na een jaartje Zwolle was het alweer tijd voor de volgende stap.

Chiel zijn vriendin vond werk in Amsterdam en je raadt het al.. Dat betekende wéér een nieuwe werkplaats voor Indusigns. Maar dit keer was verliep de zoektocht niet heel voortvarend. Urenlang reden de broers rond door Amsterdam, maar een geschikte plek, die ook nog eens betaalbaar was, werd niet zomaar gevonden. Na een weeklang speuren, stuitten ze opeens op de Openbare Werkplaats. Een plek waar zelfstandigen een plekje konden huren. Hier was nog een atelier vrij en Chiel en Gijs voelden gelijk een klik met de eigenaren. Dit was de kans, waar ze op hadden gehoopt. De Openbare Werkplaats bevond zich in een gebied, waar veel creatieve bedrijven zich hadden gevestigd. Alle ingrediënten waren aanwezig, om Indusigns verder te laten groeien. Het was een tijd waarin de broers veel nieuwe mensen leerden kennen, veel samenwerkingen aangingen en waarin de opdrachten steeds groter werden. Een uitdagende tijd, die ze niet snel zullen vergeten.

Gijs woonde nog steeds in Groningen en kwam één dag in de week richting Amsterdam, om Chiel te helpen in de werkplaats en om samen het werk te bespreken. Daarnaast werd de eerste stagiair aangenomen, een gouden greep. Hierdoor kreeg Chiel weer veel meer tijd om zich te richten op nieuwe producten en het binnenhalen van opdrachten. Indusigns stoomde door in het interieurwereldje en de bekendheid nam verder toe. De broers stonden veel op creatieve markten in Amsterdam en in 2017 deden ze zelfs mee op de VT Wonen beurs in de RAI. Daarnaast was Chiel finalist in het tv-programma Oud en Nieuw van BNN en deden ze samen mee aan het tv-programma de Buitendienst. Indusigns was ‘hot’, dat merkte je aan alles. Indusigns begon echt een merk te worden. Inmiddels was maatwerk een groot deel van het werk geworden. De eerste echt grote opdracht kwam vanuit de horeca. De opdracht voor La Cubanita zorgde ervoor, dat Indusigns een bekende speler werd op het gebied van maatwerk. Dat zorgde wederom voor een flinke groei!

Gijs Bodt Indusigns
Chiel Bodt Indusigns
Gijs Bodt Indusigns

Onze tijd in Amsterdam

Nieuwe samenwerkingen, grotere opdrachten en veel bekendheid.

En weer terug naar Zwolle.

Chiel werd in Amsterdam voor het eerst vader van een prachtige dochter en omdat hun ouders in Overijssel woonden, was het praktischer om weer wat meer richting hun te gaan wonen. Dat betekende de volgende verhuizing. De broers besloten om weer terug te keren naar Zwolle. In Amsterdam was Indusigns weer enorm gegroeid, dus terugkeren naar een klein atelier was geen optie. Funda werd afgespeurd en uiteindelijk kwamen ze uit bij een prachtig pand op industrieterrein de Marslanden. Na een bezoekje en wat onderhandelingen, besloten ze in 2018 om ervoor te gaan! Tot de dag van vandaag zitten de broers nog in hetzelfde pand en ze voelen zich inmiddels helemaal thuis. De werkplaats is volledig ingericht met alle benodigde machines en ook op kantoor is alles mooi op orde. Qua ruimte is Indusigns er ook veel op vooruit gegaan. Een ideale situatie om de zaak verder te laten groeien.

Door deze extra ruimte en een groter wordend team, konden steeds grotere opdrachten worden uitgevoerd en was er ook de mogelijkheid om nieuwe producten te ontwikkelen. Ieder half jaar werden er nieuwe stagiairs aangenomen, voornamelijk van de studie Industrieel Product Ontwerp aan het Windesheim te Zwolle. Ideaal voor Chiel en Gijs, want zo zagen ze goed wat voor vlees ze in de kuip hadden. Inmiddels bestaat het team van Indusigns uit een productmanager, projectmanager, welkplaats-chef en een ervaren lasser. Daarnaast zijn er enkele tijdelijke krachten en natuurlijk de broers zelf. Een hecht team, dat niet snel een uitdaging uit de weg gaat. De producten van Indusigns zijn breed bekend onder het Nederlandse publiek en daarnaast is Indusigns een belangrijke speler geworden in het wereldje van maatwerk interieur voor horeca, kantoor, winkel en thuis.

Op het moment van schrijven zijn de broers aan het nadenken over een nieuw onderkomen in Zwolle. Je ontkomt er niet aan om naar meer ruimte te zoeken, wanneer het werk toeneemt en de opdrachten groter worden. Het is een mooie ontwikkeling natuurlijk, maar het levert ook altijd veel stress op. Gelukkig is het beoogde pand 2 deuren verderop. Dat scheelt, haha. Indusigns gaat zich de komende jaren meer richten op het ontwikkelen van producten voor thuis. Er komt een tevens een nieuwe website, zodat ze kunnen professionaliseren over de hele linie. Indusigns blijft groeien en innoveren, dus het is zeker de moeite waard om ze te blijven volgen!

Inmiddels zitten we alweer een jaar in het destijds beoogde pand en hebben we goed door kunnen groeien op allerlei gebied. Zo is ons werknemersbestand gegroeid, hebben we inmiddels weer tientallen opdrachtgevers voorzien van maatwerk interieur en daarnaast zijn we ook onze productkant verder gaan optuigen. Dit omdat we in de coronatijd merkten dat we best wel kwetsbaar waren, door alleen op de projectkant te leunen. Wij denken dat we nu sterker zijn bij een volgende crisis, die er hopelijk niet gaat komen natuurlijk. Benieuwd naar onze nieuwste designs voor thuis? Check dan onze webshop!

Gijs Bodt Indusigns
Chiel Bodt Indusigns
Chiel Bodt Indusigns
Indusigns Zwolle

Helemaal thuis in Zwolle

Een fijne plek.

Een greep uit onze opdrachtgevers

Marqt, Melkweg, Plopsaland, La Cubanita, Campina, Hello Fresh, Gemeente Amsterdam, Bear Grylls, Hans Brinker Hotel, Zuivelhoeve, Stegeman, Den Eelder, Club Zand, De Bierfabriek, Walibi, Gemeente Meppel, Jumpsquare, Dydell, AMI Kappers, Circuitpark Berghem, Studio Sool, Renewi, Monkeytown, Cendris, Just Brands, Foodhallen Rotterdam, Anna Pancakes, Bistro & Wijnbar Bruut, Hooghoudt, Duvel, Vedett, Camping de Watersnip, Kuster Olie, Graafschap College, Miyagi & Jones, Brouwersdam, Oak Wine & Food bar, Bistro la Bohème, Strandpaviljoen Paterswoldsemeer, Restaurant Zinderend, Hof van Saksen, Restaurant Bij Mij, Restaurant Olympia Haven, De Thuishaven, Roobol, Brasserie de Houttuin, Zwaartafelen, Hanze Projectinrichting, Landal Greenparks, Nozems den Helder, IW Noord Holland, Brasserie 10, Restaurant Voilà, Upstairs Traprenovatie, AFC Amsterdam, Moodz Delft, Planq, Decodeur, De Munt, Bartjes Vis, Hotel Herikerberg, Beautanica, Fit For Free, MVV Maastricht, Xyleia, Monster Sushi, Rever, PM Furniture, Paviljoen Pool, Van Galen Keukens, Koning van Engeland, Restaurant State, Hotel Brakzand, V-Plan, Nemo Science Museum, De Smaeckkamer, Preston Palace, FC Abcoude, K-parts, De Zwitsalhal, Noderstraun, Cultuurcentrum Deurne

Voor thuis of op de zaak

De afgelopen jaren hebben we vele projecten afgerond in de horeca, op kantoren en in winkels. Ze laten zich vooral kenmerken als vernieuwend, in het oog springend en sfeervol. Sinds kort zijn we ons daarnaast gaan focussen op de ontwikkeling van moderne, tijdloze en stijlvolle producten voor het interieur. Interieurdesign van Nederlandse bodem. Bekijk de video hieronder en haal het unieke werk van Indusigns nu ook in huis!

Van ontwerp tot realisatie

Ontdek onze projecten

Laat je inspireren
Nozems Horeca Interieur Indusigns

Voor thuis of op de zaak

Ontdek onze producten

Bekijk ze allemaal
Design spiegel Indusigns

Van ontwerp tot realisatie

Ontdek onze projecten

Laat je inspireren
Nozems Horeca Interieur Indusigns

Voor thuis of op de zaak

Ontdek onze producten

Bekijk ze allemaal
Design spiegel Indusigns

Wil je nog meer over ons of over ons werk te weten komen?

Neem dan contact op met Chiel of Gijs. Zij staan altijd klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Ben je benieuwd naar onze werkplaats en wil je een keer in het echt kennismaken? Leuk, de koffie staat klaar! Laat het ons wel even van tevoren weten, want er is niet altijd iemand op de zaak.

Naam
✓ Valid number ✕ Invalid number
Max. bestandsgrootte: 50 MB.
Voeg eventueel een foto / tekening / bestand toe ter verduidelijking van jouw vraag of opmerking.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.